Gå direkt till innehåll

Ämnen: Utbildning

Branschskolan Göteborg, fotograf Bengt Bohm

Okunnigt av skolministern om branschskolan

För snart fem år sedan startade Golvbranschen en branschskola för utbildning av golvläggare. Våren 2023 blir sista terminen i detta statligt finansierade projekt. Branschen vill se en fortsättning då skolan varit enormt uppskattad av både elever, lärare och alla företag som kunnat rekrytera yrkeseleverna. Skolminister Lotta Edholms negativa omdöme om branschskolorna framstår som okunnigt.

Enklare reklamera med Golv- och Våtrumskontroll

Enklare reklamera med Golv- och Våtrumskontroll

I tjänsten Golv- och Våtrumskontroll finns sedan i våras en ny funktion som underlättar reklamation av golvmaterial mot leverantör. - Nu är reklamationshanteringen riktigt smidigt, säger Christopher Tillerås på Golvet HFV. - Uppgifterna sparas på ett ställe och reklamationen är lätt att administrera. Tidigare blev det spridda skurar; en salig blandning av telefon, mejl och olika formulär.

Premiär för nya Branschskolan Golv

Premiär för nya Branschskolan Golv

Nu är den första kullen golvläggare igång med sin praktiska utbildning på Branschskolan Golv i Göteborg. I december står mattor och plattor i torra utrymmen samt våtrum på schemat. Genom att erbjuda en bra golvutbildning för ungdomar från hela landet hoppas ansvariga på Bräckegymnasiet att sprida motivation, kunskap och höjd status för ett yrke som har goda framtidsutsikter och ger bra betalt.

I de individuella övningsbåsen  på Stockholms byggtekniska gymnasium tränar eleverna olika moment som ingår i golvläggaryrket.

Stockholm blir centrum för golvläggare

Skolverket har valt Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista som Sverigecentrum för golvläggarutbildning på gymnasienivå i sin försöksverksamhet med branschskolor. Det stärker rekryteringen till golvläggaryrket och bidrar till att säkra branschens framtid. -Branschskolorna ska skapa kvalitetssäkrad gymnasieutbildning för yrken där arbetskraft behövs , säger biträdande rektor Mats Öblad.

Optimistiska golvföretag ser fram emot utvecklingen under 2017 men har svårt att rekrytera nya golvläggare

Golvbranschens medlemsföretag har höga förväntningar på 2017

Mer än hälften av Golvbranschens medlemsföretag tror att marknaden kommer växa under 2017 och 73 procent uppger att det finns behov av utökad personal under året. Samtidigt svarar 87 procent att det är svårt att rekrytera golvläggare. Det visar en undersökning som Golvbranschen nyligen genomfört bland sina medlemsföretag.

Golvläggarelever har lektion på Stockholms Byggtekniska Gymnasium

Golvläggare bästa framtidsyrket

​Golvläggare är det man ska satsa på om man vill ha jobb i framtiden. Det visar Arbetsförmedlingens alldeles färska prognos om framtidsyrken. Återigen pekar siffrorna på golvläggare som ett av de säkraste yrkena för den som vill få jobb efter gymnasiet. - Prognosen bekräftar branschens egen bild. Våra medlemsföretag har svårt att hitta arbetskraft, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen, GBR.

Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.

Brist på golvläggare hotar branschutveckling

Arbetsförmedlingens prognos visar en ljus framtid för golvläggare. 80 procent av GBR-företagen säger att de behöver nyanställa inom ett år. Samtidigt gapar platserna på yrkesprogrammen tomma. Bara tre elever går nu tredje året som golvläggare på Stockholms byggtekniska gymnasium, trots att det finns plats för många fler. Bedömare menar att bristen på lärlingsplatser är boven i dramat.

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

En bra idé för den som vill ha jobb efter gymnasiet är att söka till golvläggarutbildningen. - Kunde jag hitta fem duktiga golvläggare skulle jag anställa dem idag, säger Thomas Håkanson på Ekenhuset i Stockholm. Bra fart i byggbranschen och pensionsavgångar gör golvläggaryrket till en vinnare. Programmet Bygg och anläggning inriktning husbyggnad finns i de tre storstäderna, Jönköping och Umeå.

Bra lön i framtidsyrke

Bra lön i framtidsyrke

-Varför jag går här? Det är en sjukt kul linje! Dessutom får man ett bra jobb, med bra lön, direkt efter skolan. För utbildade golvläggare är det inga problem alls att få jobb. Så säger Sebastian Norén, 17 år, som pendlar från Lidingö till bygg- och anläggningslinjen på Kista gymnasium. Och prognosen från Arbetsförmedlingen visar att efterfrågan på utbildade golvläggare stadigt ökar.