Pressmeddelande -
Bra lön i framtidsyrke
Sebastian Norén går Bygg- och anläggningsprogrammet på Kista gymnasium
-Varför jag går här? Det är en sjukt kul linje! Dessutom får man ett bra jobb, med bra lön, direkt efter skolan. För utbildade golvläggare är det inga problem alls att få jobb.
Så säger Sebastian Norén, 17 år, som pendlar från Lidingö till bygg- och anläggnings-programmet på Kista gymnasium. Hans ljusa bild bekräftas av statistik från Arbetsförmedlingen. Det råder brist på utbildade golvläggare redan nu och enligt prognosen kommer efterfrågan stadigt att öka.
- Golvläggare är ett riktigt bra yrke för rätt person, intygar Thomas Håkanson som är VD för Ekenhuset, en av de största golvföretagen i Sverige med 150 anställda varav 85 golvläggare. Den som är duktig och intresserad kommer snabbt upp i bra lönenivåer tack vare branschens ackordssystem. Ett annat plus är att man jobbar inomhus, till skillnad från de flesta andra jobb i byggindustrin.
-Det stämmer att golvläggaryrket är ett framtidsjobb. Att hitta bra personal är alltid svårt, men jag upplever att det blivit ännu hårdare konkurrens om duktiga yrkesmän på senare tid. Golvläggning är ett hantverksyrke där man måste göra saker på rätt sätt och i rätt ordning för att få ett bra resultat. Det kräver både gedigen utbildning och ett fungerande lärlingssystem. Själva tar vi emot mellan fem och femton praktikanter och lärlingar per år på Ekenhuset, avslutar Thomas Håkanson.
-Yrkets ljusa framtidsutsikter beror till stor del på att byggindustrin ökar takten samtidigt som många golvläggare går i pension, förklarar Jesper Lindstrand som är lärare på Kista gymnasium, Stockholms enda kommunala gymnasium för byggyrken. Både nybyggen och stora renoveringsbehov i storstädernas miljonprogram fordrar utbildad personal. Här ställer vi ordentliga krav på eleverna. Efter tre år har de en bra grund att stå på och är attraktiva som lärlingar, och så småningom som anställda, hos golvföretagen.
Goda framtidsutsikter i golvläggaryrket. Läs Arbetsförmedlingens Yrkeskompass här.
Fakta golvläggare;
Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Husbyggnad. Eleven provar olika hantverksyrken och specialiserar sig sedan.
Yrkesbevis som golvläggare utfärdas av Byggindustrins Yrkesnämnd, BYN, efter totalt 6 800 timmar, varav 2 500 timmar gymnasieutbildning (inklusive praktik) och resterande 4 300 timmar som lärlingsutbildning. Under lärlingstiden får man lön.
Mer information om hur man blir golvläggare finns på Golvbranschens webbplats. Paraplyorganisationen Golvbranschen erbjuder sedan kontinuerlig vidareutbildning kring material, lagstiftning och teknik för yrkesverksam personal.
Statistik i Byggnadsarbetaren visar att golvläggare tillhör den utvalda 200-klubben, det vill säga hantverksyrken som tjänar mer än 200:- per timma. Se lönestatistiken här.
Ämnen
Kategorier
Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 300 golventreprenörer och 41 golvleverantörer. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.