Gå direkt till innehåll
Branschskolan –  Eleverna lär sig snabbare och känner sig tryggare

Nyhet -

Branschskolan – Eleverna lär sig snabbare och känner sig tryggare

Yrkesläraren Nicklas Nuland har de senaste åren varit ansvarig för branschskolan för golvläggare. Sista terminen på skolan är snart slut och vi bad honom sammanfatta sina intryck och erfarenheter.

Branschskolan för golvläggare är ett projekt för yrkesutbildning där branschen och skolhuvudmännen samarbetar. Utbildningen låg först i Stockholm, men efter ett par år flyttade den till Bräckegymnasiet i Göteborg. Totalt 28 elever har fått möjlighet att gå utbildningen.

Hur vill du beskriva branschskoleprojektet?

- Oerhört positivt. Vi har haft ett stort stöd från hela branschen, både när det gäller material och produkter. För skolans ekonomi betyder det mycket. Branschen har också engagerat sig i utbildningen och det är tydligt att de sett värdet av den.

Hur har det varit för eleverna att gå på Bräckegymnasiet?

- Tempot är högt, men det är så det ser ut i yrkeslivet som de ska förberedas för. Eftersom de lär sig snabbare är de också mer förberedda och känner sig tryggare när de senare kommer ut på sina praktikplatser. Det har varit en stor fördel med den här specialiserade utbildningen.

- Varför har det varit viktigt med en särskild branschskola?

Hemkommunerna har inte haft möjlighet erbjuda motsvarande utbildningar. På det här sättet har steget blivit mindre till företagen och det har gynnat eleverna, och i förlängningen självklart också företagen.

- Vad tycker du om att projektet upphör?

Vi var medvetna från början om att det var ett försök och att det styrs av politiska beslut. Men visst är det väldigt synd att det upphör. Det handlar ju inte om några större pengar. Vi har haft besök från flera politiker – bland andra tidigare utbildningsministern Anna Ekström - och när vi pratar med dem finns egentligen inga argument emot branschskolan.

- Vad skulle du vilja/önska framåt?

Fick jag önska skulle det vara utbildningshubbar runt om i Sverige. Nationella utbildningar där yrkesutbildning av högsta kvalitet kan erbjudas, med stöd från företagen så att den senaste tekniken och materialen kan användas.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Det krävs en attitydförändring kring praktiska gymnasieprogram för att vårt samhälle ska fungera, skriver Johan Aspelin i Svenska Dagbladet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Golvbranschens vd i Svenska Dagbladet: Ändra attityden till praktisk utbildning!

Praktisk yrkeskunskap är helt nödvändig för att vårt samhälle ska fungera, skriver Johan Aspelin, vd för Golvbranschen GBR i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Tillsammans med Johan Onno, vd Mur & Putsföretagen, efterlyser han en attitydförändring; -Att vi faktiskt behöver yrkeskunniga personer – och att dessa är hett eftertraktade på arbetsmarknaden - verkar nästan ha glömts bort.