Gå direkt till innehåll
Golvläggarelever har lektion på Stockholms Byggtekniska Gymnasium
Golvläggarelever har lektion på Stockholms Byggtekniska Gymnasium

Nyhet -

Golvläggare bästa framtidsyrket

Golvläggare är det man ska satsa på om man vill ha jobb i framtiden. Det visar Arbetsförmedlingens alldeles färska prognos om framtidsyrken. Återigen pekar siffrorna på golvläggare som ett av de säkraste yrkena för den som vill få jobb efter gymnasiet.

- Prognosen bekräftar branschens egen bild. Våra medlemsföretag har svårt att hitta arbetskraft, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen, GBR.

- Det visar inte minst den undersökning vi gjorde bland golvföretagen i oktober. Hela 69 procent uppger att de har kapacitetsbrist och behöver fler golvläggare. Av dessa säger 14 procent av företagen att de skulle behöva ytterligare tre till fem golvläggare för att klara efterfrågan.

- Att få ungdomar att hitta till, och slutföra, gymnasieprogram som ger jobb är en viktig uppgift för oss som branschorganisation. Tillsammans med Stockholms Byggtekniska Gymnasium håller vi just nu på att utveckla golvläggarutbildningen för att göra den ännu mer relevant för elever och arbetsmarknad.

- Modellen kommer sedan att spridas vidare till bygg- och anläggningsprogram med inriktning husbyggnad på gymnasieskolor i övriga landet, säger Johan Aspelin.

Två gånger om året gör Arbetsförmedlingen en prognos om framtidsutsikterna för olika yrken. Den visar att arbetsmarknaden för golvläggare ser mycket ljus ut de närmaste 5 till 10 åren.

Så här blir du golvläggare – information från Golvbranschen »

Arbetsförmedlingens prognos – SVT Nyheter »

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

En bra idé för den som vill ha jobb efter gymnasiet är att söka till golvläggarutbildningen. - Kunde jag hitta fem duktiga golvläggare skulle jag anställa dem idag, säger Thomas Håkanson på Ekenhuset i Stockholm. Bra fart i byggbranschen och pensionsavgångar gör golvläggaryrket till en vinnare. Programmet Bygg och anläggning inriktning husbyggnad finns i de tre storstäderna, Jönköping och Umeå.

Bra lön i framtidsyrke

Bra lön i framtidsyrke

-Varför jag går här? Det är en sjukt kul linje! Dessutom får man ett bra jobb, med bra lön, direkt efter skolan. För utbildade golvläggare är det inga problem alls att få jobb. Så säger Sebastian Norén, 17 år, som pendlar från Lidingö till bygg- och anläggningslinjen på Kista gymnasium. Och prognosen från Arbetsförmedlingen visar att efterfrågan på utbildade golvläggare stadigt ökar.

Högt tempo i golvbranschen

Högt tempo i golvbranschen

Lönsamhet och orderingång är ok eller till och med bra. Däremot finns mer att göra för att säkra återväxten i branschen. Det är den tydliga bild som kommer fram i Golvbranschens höstenkät bland golvföretagen. 69 procent uppger att de har kapacitetsbrist och saknar golvläggare. Av dessa säger 14 procent att de skulle behöva upp till fem fler! Samtidigt är villigheten att ta emot lärlingar låg.

Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.

Brist på golvläggare hotar branschutveckling

Arbetsförmedlingens prognos visar en ljus framtid för golvläggare. 80 procent av GBR-företagen säger att de behöver nyanställa inom ett år. Samtidigt gapar platserna på yrkesprogrammen tomma. Bara tre elever går nu tredje året som golvläggare på Stockholms byggtekniska gymnasium, trots att det finns plats för många fler. Bedömare menar att bristen på lärlingsplatser är boven i dramat.

Golv till Tak nr 2 har temat rekrytering.

Vem lägger framtidens golv?

Träffa Andreas, Lisa, Emre och Johan, några av morgondagens golvläggare. Och möt Adham, flykting från Syrien som nu jobbar som plattsättare. Golv till Tak nr 2 tittar på olika sätt att lösa bristen på arbetskraft. Flera golvföretag delar med sig av lärlingserfarenheter och rapporten ”Det är attityden, dumbom” från Företagarna söker svaret på varför det är så svårt att rekrytera ungdomar.

Optimistiska golvföretag ser fram emot utvecklingen under 2017 men har svårt att rekrytera nya golvläggare

Golvbranschens medlemsföretag har höga förväntningar på 2017

Mer än hälften av Golvbranschens medlemsföretag tror att marknaden kommer växa under 2017 och 73 procent uppger att det finns behov av utökad personal under året. Samtidigt svarar 87 procent att det är svårt att rekrytera golvläggare. Det visar en undersökning som Golvbranschen nyligen genomfört bland sina medlemsföretag.