Gå direkt till innehåll
Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.
Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.

Nyhet -

Brist på golvläggare hotar branschutveckling

Arbetsförmedlingens prognos visar en ljus framtid för golvläggare. I en enkät säger hela 80 procent av de anslutna företagen i Golvbranschen, GBR, att de behöver nyanställa inom ett år. Samtidigt gapar platserna på gymnasieskolornas yrkesprogram tomma. Bara tre elever går just nu tredje året på golvläggarutbildningen på Stockholms byggtekniska gymnasium, trots att det finns plats för många fler. Bedömare menar att det är bristen på lärlingsplatser som är boven i dramat.

- Tuffare villkor på byggena, som högt tempo och kortare byggtider, gör det svårare att ta emot lärlingar. Ändå måste vi få ut eleverna på företagen. Det är branschens eget ansvar att trygga återväxten, menar Bengt Bohm som är yrkeslärare på Bräckegymnasiet i Göteborg.

- Som ordspråket säger; ”Det krävs en by för att uppfostra ett barn”. För eleverna är det ovärderligt att komma till en riktig arbetsplats. Det handlar om både social och yrkesmässig kompetens. Får vi inte lärlingsplatser för våra elever hotas på sikt hela byggindustrin.

För samhället är det viktigt att säkra kompetensförsörjningen i olika branscher och att ungdomar etablerar sig på arbetsmarknaden. Skolverket ger därför bidrag till företag som tar emot lärlingar. Man har också en handledarportal med handledarutbildning på distans. Bidraget är just nu max 18 750 kr. För utbildade handledare kan företaget få ytterligare 5 000, alltså maximalt 23 750 kr per termin och elev. Bra, tycker några i branschen. För lite, tycker andra.

Christer Rydén på Golvkompaniet i Göteborg har en egen uppfattning om saken;

- Spelar ingen roll om vi får 0 eller 100 000 kronor från Skolverket. När vårt företag tar in lärlingar är syftet alltid att få en ny framtida medarbetare. På så sätt får vi personer som har rätt kompetens och som vi vet passar in hos oss. För oss är det självklart att branschen har ett socialt åtagande likväl som ett ansvar för att trygga återväxten.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

En bra idé för den som vill ha jobb efter gymnasiet är att söka till golvläggarutbildningen. - Kunde jag hitta fem duktiga golvläggare skulle jag anställa dem idag, säger Thomas Håkanson på Ekenhuset i Stockholm. Bra fart i byggbranschen och pensionsavgångar gör golvläggaryrket till en vinnare. Programmet Bygg och anläggning inriktning husbyggnad finns i de tre storstäderna, Jönköping och Umeå.

Bra lön i framtidsyrke

Bra lön i framtidsyrke

-Varför jag går här? Det är en sjukt kul linje! Dessutom får man ett bra jobb, med bra lön, direkt efter skolan. För utbildade golvläggare är det inga problem alls att få jobb. Så säger Sebastian Norén, 17 år, som pendlar från Lidingö till bygg- och anläggningslinjen på Kista gymnasium. Och prognosen från Arbetsförmedlingen visar att efterfrågan på utbildade golvläggare stadigt ökar.

Golvläggarelever har lektion på Stockholms Byggtekniska Gymnasium

Golvläggare bästa framtidsyrket

​Golvläggare är det man ska satsa på om man vill ha jobb i framtiden. Det visar Arbetsförmedlingens alldeles färska prognos om framtidsyrken. Återigen pekar siffrorna på golvläggare som ett av de säkraste yrkena för den som vill få jobb efter gymnasiet. - Prognosen bekräftar branschens egen bild. Våra medlemsföretag har svårt att hitta arbetskraft, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen, GBR.