Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arbetsmarknadsfrågor

Nytt blod i Golvbranschen

Efter årets stämma i Golvbranschen, GBR, i förra veckan har flera av branschorganisationens styrelser fått nya ledamöter. Ordförandena i respektive styrelser fick dock förnyat förtroende och omvaldes. GBRs överstyrelse och verkställande utskott fick nya ledamöter, liksom Tekniska Kommittén TK och Golvbranschens Hållbarhetskommitté.

Det krävs en attitydförändring kring praktiska gymnasieprogram för att vårt samhälle ska fungera, skriver Johan Aspelin i Svenska Dagbladet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Golvbranschens vd i Svenska Dagbladet: Ändra attityden till praktisk utbildning!

Praktisk yrkeskunskap är helt nödvändig för att vårt samhälle ska fungera, skriver Johan Aspelin, vd för Golvbranschen GBR i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Tillsammans med Johan Onno, vd Mur & Putsföretagen, efterlyser han en attitydförändring; -Att vi faktiskt behöver yrkeskunniga personer – och att dessa är hett eftertraktade på arbetsmarknaden - verkar nästan ha glömts bort.

Upphandligen blir enklare och bättre med stöd av branschorganisationen

Bättre upphandling med branschstöd

Branschorganisationen är kung på sitt kompetensområde. Inom sin egen yrkesgren tolkar de och förtydligar regler som lagen ställer upp. - Det blir lätt luddigt och komplicerat med alla krav. Varför inte använda sig av branschspecifika, genomarbetade auktorisationssystem vid upphandling, säger Jenny Adnerfall, ansvarig för teknik- och miljöfrågor på Golvbranschen, GBR.

Optimistiska golvföretag ser fram emot utvecklingen under 2017 men har svårt att rekrytera nya golvläggare

Golvbranschens medlemsföretag har höga förväntningar på 2017

Mer än hälften av Golvbranschens medlemsföretag tror att marknaden kommer växa under 2017 och 73 procent uppger att det finns behov av utökad personal under året. Samtidigt svarar 87 procent att det är svårt att rekrytera golvläggare. Det visar en undersökning som Golvbranschen nyligen genomfört bland sina medlemsföretag.

Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.

Brist på golvläggare hotar branschutveckling

Arbetsförmedlingens prognos visar en ljus framtid för golvläggare. 80 procent av GBR-företagen säger att de behöver nyanställa inom ett år. Samtidigt gapar platserna på yrkesprogrammen tomma. Bara tre elever går nu tredje året som golvläggare på Stockholms byggtekniska gymnasium, trots att det finns plats för många fler. Bedömare menar att bristen på lärlingsplatser är boven i dramat.

Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet,  visar en undersökning bland medlemsföretagen.

ROT-sänkningen ger färre jobb i branschen

Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet. Var åttonde överväger att minska personalstyrkan. Det visar en undersökning bland medlemsföretagen.

Bryt ut rot ur budgeten – rädda jobben

Bryt ut rot ur budgeten – rädda jobben

Att bara se på när rot-avdraget avvecklas är inte försvarbart, sett till reformens många fördelar. Alliansens partier bör agera och se till att bryta ut rot ur budgeten så att den planerade sänkningen inte blir av. Det skriver Golvbranschen, GBR, samt företrädare för en rad företagare i rotbranscher, i en debattartikel på Svd.se. http://www.svd.se/bryt-ut-rot-ur-budgeten--radda-jobben/om/debatt

Utbildning för hög golvkvalitet

Utbildning för hög golvkvalitet

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för att säkerställa jämn, hög kvalitet hos de auktoriserade golvföretagen. Senaste numret av Golv till Tak, nr 3/2012, besöker en obligatorisk kurs i kvalitetsarbete och får en pratstund med några av deltagarna kring utbildning, kunskap och kvalitet. Läs hela artikeln här; http://www.golvtilltak.nu/start/nyhetsarkiv/utbildning-for-kvalitet