Gå direkt till innehåll
Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet,  visar en undersökning bland medlemsföretagen.
Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet, visar en undersökning bland medlemsföretagen.

Pressmeddelande -

ROT-sänkningen ger färre jobb i branschen

Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet. Var åttonde överväger att minska personalstyrkan. Det visar en undersökning bland medlemsföretagen.

ROT-avdraget infördes 2008 med syftet att minska svartjobben och skapa fler trygga arbetstillfällen. I januari i år sänkte regeringen ROT-avdraget från 50 till 30 procent.

Golvbranschen GBRs och AB Svensk Våtrumskontroll, GVKs, undersökning hos anslutna entreprenörer visar att sex av tio företag uppger att de har fått färre uppdrag efter sänkningen.

-ROT-avdraget betydde väldigt mycket för våra företag. Det tog bort svartjobben och skapade stark framtidstro. Idag är bilden inte alls lika ljus, säger Johan Aspelin, vd på Golvbranschen.

Var åttonde företag, 12 procent, uppger att de funderar på att minska personalstyrkan. Det handlar om många jobb i en bransch där språkkunskaper inte alltid är det viktigaste.

-Regeringen säger att de vill satsa på att nyanlända ska komma i jobb. Då blir det märkligt när man samtidigt rycker bort en reform som fungerat utmärkt för att få fram nya jobb inom branscher där hantverkskunnande kan tas tillvara, säger Johan Aspelin.

Undersökningen

På vilket sätt har sänkningen av ROT-avdragen påverkat er verksamhet? (fler svar möjliga)

Vi har fått färre uppdrag 60 %
Våra intäkter har minskat 21 %
Vi funderar på om vi ska, eller har redan beslutat, att minska personalstyrkan 12 %
Vi har lättare att rekrytera/hitta rätt kompetens 1 %
Vet ej 16 %
Annat 21 %

Undersökningen genomfördes i maj 2016 bland anslutna företag till Golvbranschen, GBR och GVK. Antalet svarande var 381 st och svarsfrekvensen 45 procent.

För ytterligare information:
Johan Aspelin, tel 070-3260503

Ämnen

Kategorier


Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

GVK är en stiftelse med syfte att minska vattenskador. GVK ger ut branschregler, utbildar, auktoriserar och kontrollerar badrumsentreprenörer. Idag finns 680 auktoriserade företag som tillsammans omsätter 8,5 miljarder.
I stiftelsen GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR

Kontakter

Relaterat innehåll

Bryt ut rot ur budgeten – rädda jobben

Bryt ut rot ur budgeten – rädda jobben

Att bara se på när rot-avdraget avvecklas är inte försvarbart, sett till reformens många fördelar. Alliansens partier bör agera och se till att bryta ut rot ur budgeten så att den planerade sänkningen inte blir av. Det skriver Golvbranschen, GBR, samt företrädare för en rad företagare i rotbranscher, i en debattartikel på Svd.se. http://www.svd.se/bryt-ut-rot-ur-budgeten--radda-jobben/om/debatt

Golvet i siffror 2015

Golvet i siffror 2015

Trä och plast var svenskarnas golvfavoriter förra året. Trägolven ökade sitt redan stora försprång och står nu för nästan 35 procent av golvmarknaden. Försäljningen av plastgolv, främst plattor och homogenmattor, ökade också. Totalt såldes 23,8 miljoner kvadratmeter halvhårda och mjuka golv. Det innebär en rejäl försäljningsökning med 1,9 miljoner kvadratmeter jämfört med 2014.