Gå direkt till innehåll
Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus, där beställaren ställt krav på återvinning av allt mattspill.
Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus, där beställaren ställt krav på återvinning av allt mattspill.

Pressmeddelande -

Återvinning i praktiken - Peab visar på cirkulära flöden

Byggföretaget Peab har liksom NCC infört krav på återvinning av golvspill i sina projekt. Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är en ombyggnad på Helsingborgs sjukhus. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde.

Peab är ett byggföretag som har högt ställda miljömål och vill öka återvinningen och återbruket av material i branschen. I slutet på förra året beslutade Peab, tillsammans med NCC, att alltid ställa krav på att Golvbranschen GBRs återvinningssystem för golvspill ska användas av entreprenörerna. Återvinningssystemet ger Peab möjlighet att säkerställa ett cirkulärt flöde där spillet blir till nya golv.

Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus. Region Skåne Regionfastigheter är beställare i projektet och där har krav på återvinning ställts på golventreprenören.

Dan Bjerregaard som är platschef för ombyggnadsprojektet vid Helsingborgs sjukhus beskriver hur Peab ställer krav på återvinning.

- Projektet omfattar ombyggnad av vårdavdelningar inom tre våningsplan inom huvudbyggnadens norra flygel. I ombyggnationen lägger vi ungefär 9600 m2 plastgolv. Peab har i kontraktet med underentreprenören Sandéns Golv ställt kravet att allt mattspill ska lämnas till GBRs återvinningssystem och det har fungerat alldeles utmärkt.

    Även underentreprenören ser stora fördelar i arbetet med ökad återvinning. Stefan Sandén, VD på Sandéns golv, berättar om vilka resultat det ger.

    - När man lägger plastmattor blir det runt 10-13% spill. På sjukhuset där vi lägger 9600 m2 så innebär det totalt 900 - 1200 kg plastspill som vi tar tillbaka till vårt lager. Det skickar vi sedan via GBRs återvinningssystem vidare till Tarkett som producerar nya golv av det. Vi på Sandéns Golv är miljöcertifierade och har arbetat med GBR:s återvinningssystem i 20 år och vi tycker det funkar väldigt bra. Tarkett utvecklar nu även återvinning av linoleumspill, upprivna plastmattor och textilplattor, så arbetet går hela tiden framåt.

      Lotta Zachrisson som är miljöspecialist på Peab utvecklar hur hon och företaget jobbar vidare med återvinning.

      - Vi vill kunna följa upp vilka mängder som återvinns från våra projekt. Det är därför viktigt att golventreprenören alltid anger Peabs namn och projektnummer då golvspillet lämnas så att det kan spåras och följas upp.

      - Vi på Peab vill bidra till att öka byggbranschens cirkulära flöden av golvmaterial totalt sett. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde i framtiden.

        Hon hoppas även att fler byggherrar och byggentreprenörer kommer att ställa krav på att använda återvinningssystemet för golvspill.


        Ämnen

        Kategorier


        Golvbranschen GBR är enrikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat medinformation, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö-och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksomGBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

        Kontakter

        Relaterat innehåll

        Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

        Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

        ​Golvbranschens system GBR Golvåtervinning har i många år visat goda resultat. Nu tar branschen ännu ett kliv framåt när NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv.

        Golvföretagen tjänar på att prioritera hållbarhetsfrågor, menar Evelina Strandfeldt på Ekenhuset.

        Lönsamt med klimatkoll

        - Det lönar sig för golvföretag att ha koll på hållbarhetsfrågor! Kunderna ställer ständigt högre krav på minskad klimatpåverkan, återvinning och dokumentation, säger Evelina Strandfeldt som är heltidsanställd KMA/Hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

        Klimatvision för Golvbranschen beslutad

        Klimatvision för Golvbranschen beslutad

        Golvbranschen, GBR, har vid sitt årsmöte beslutat att anta en ny Klimatvision. Beslutet innebär även att Golvbranschen, GBR, stödjer initiativet Fossilfritt Sverige och arbetar för att ha nettoutsläpp noll år 2045.
        I enlighet med Riksdagens beslut om att följa Parisavtalet och att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, röstade Golvbranschens, GBR, vid sitt årsmöte i maj för en ny K

        Återvinning av golv ökade till 370 ton

        Återvinning av golv ökade till 370 ton

        ​Golvbranschens initiativ för golvåtervinning gav ett bra resultat 2019. Hela 370 ton samlades in, vilket är mer än året innan. Golvåtervinning är en viktig del i att göra branschen mer hållbar.
        Genom att återvinna PVC-golvmaterial från installationsspill så bidrar Golvbranschen GBR i arbetet för ett mer hållbart byggande. Förra året uppgick det insamlade pvc-materialet till 370 ton. Det är ung

        Nu ska allt golvmaterial bli klimatberäknat

        Golvbranschen GBR har nu dragit i gång sitt projekt för att beräkna utsläppen i branschen. Projektet är en del i att uppfylla den klimatvision som stämman beslutade om 2020. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet kommer GBR att ta fram beräkningsunderlag och skapa en modell så att alla produktslag får korrekta och enhetliga siffror.

        Linda Olsson, KMA-ansvarig på Peab region Ö-vik, är imponerad av Härnösandsföretaget Widells digitala egenkontroller i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll. - Det underlättade verkligen för oss!

        Egenkontroller ger beställaren överblick

        - Jag är imponerad. Vi har fått egenkontroller per mejl för varje våningsplan som entreprenören färdigställt och på så vis kunnat följa arbetet steg för steg. Det har varit fantastiskt smidigt att få den här överblicken! Linda Olsson, KMA-ansvarig på Peab region Ö-vik, lovordar golv- och plattsättningsföretaget Widells digitala dokumentation.

        - Kretsloppsmärkning ger en unik spårbarhet. Vi vet precis vad som finns i konstruktionen, säger Per Andersson, Ljungby Golv.

        Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster

        - Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll. - Vi vet precis vad som finns i golvkonstruktionen från betong till slitskikt. Det blir lättare att klimatdeklarera, liksom att återvinna och återbruka.

        Projektmärkt installationsspill från M2 Ytskikt på väg till återvinning

        Kunder kräver projektredovisad återvinning

        Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.

        Ett enda återvunnet kilo plastspill minskar klimatbelastningen med drygt 2 kilo koldioxid - ett rejält bidrag till ökad hållbarhet. Foto; Tarkett

        Varje spillbit räknas!

        Återvinning av installationsspill från plastgolv ger en mätbar besparing av koldioxidutsläpp, är kostnadsfri för beställaren och enkel att hantera för entreprenören. Golvbranschens Golvåtervinning är en viktig faktor för ökad hållbarhet i branschen. Och fler intressanta initiativ för återvinning och återbruk är på gång.