Gå direkt till innehåll
Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

Pressmeddelande -

Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

Golvbranschens system GBR Golvåtervinning har i många år visat goda resultat. Nu tar branschen ännu ett kliv framåt när NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv.

Golvbranschen blir hela tiden bättre på att återvinna installationsspill. Under de tre senaste åren har det blivit insamlingsrekord varje år. Nu tar återvinningsarbetet ännu ett stort steg framåt genom att NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning av installationsspill för plastgolv. Enligt dem handlar återvinning om resurseffektivitet och en ökad hållbarhet i byggprojekten.

- Att två av de största aktörerna i branschen nu ställer detta som krav är enormt betydelsefullt för GBR Golvåtervinning. Ju fler som är med på återvinningen desto större effekt får vi i arbetet. Utsortering av plastavfall ligger dessutom i linje med den nya avfallsförordning som började gälla 1 augusti i år, säger Johan Aspelin som är vd för Golvbranschen, GBR.

En nyhet i återvinningssystemet är att spårbarheten har utvecklats så att det går att se hur mycket installationsspill som samlats in från ett enskilt projekt. Beställarna, både kommuner och andra, efterfrågar ökad återvinning och de får nu lättare att följa hanteringen av det överblivna materialet. GBR golvåtervinning visar hur branschen praktiskt kan arbeta med cirkuläritet och hållbarhet och samtidigt hushålla med resurserna.

- Vi har jobbat med detta fokuserat i ett år tillsammans med GBR, och vår förhoppning är att nu när Peab också är med kan vi få än mer fart på återvinningen av plast från golvspill och därmed minska branschens koldioxidavtryck, säger Pernilla Löfås, miljöstrateg på NCC.

- Golvbranschens återvinningssystem för golvspill visar tydligt på nyttan och möjligheterna med materialåtervinning genom att spillmaterial från våra byggprojekt går tillbaka och blir till nya golv, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab Sverige.

För mer information:

Johan Aspelin, johan.aspelin@golvbranschen.se , tel 08-702 30 97

Ämnen

Kategorier


Om GBR Golvåtervinning

Upp till 10 % från varje installerat plastgolv blir spill i form av bortskurna kanter och överblivna bitar. Materialet är rent från lim och spackelrester vilket gör att spillet kan tas tillvara. GBR Golvåtervinning tar hand om golv- och väggmaterial av plast från alla större leverantörer på den svenska marknaden och alla auktoriserade golvföretag är anslutna till systemet. Det är även öppet för övriga golvföretag att ansluta sig till systemet. Golventreprenörer som lägger in golvet samlar spillet i särskilda pallcontainrar som tillhör återvinningssystemet. Spillet hämtas upp med Grön Retur (lastbilar som aldrig går tomma) och fraktas till sorteringsanläggningen i Ronneby. Majoriteten av spillet (80 %) mals ner till granulat och blir råvara till nya golv. Varje år samlas över 350 ton spill in som återvinns till nya golv.

Kontakter

Relaterat innehåll

Golvföretagen tjänar på att prioritera hållbarhetsfrågor, menar Evelina Strandfeldt på Ekenhuset.

Lönsamt med klimatkoll

- Det lönar sig för golvföretag att ha koll på hållbarhetsfrågor! Kunderna ställer ständigt högre krav på minskad klimatpåverkan, återvinning och dokumentation, säger Evelina Strandfeldt som är heltidsanställd KMA/Hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus, där beställaren ställt krav på återvinning av allt mattspill.

Återvinning i praktiken - Peab visar på cirkulära flöden

Byggföretaget Peab har liksom NCC infört krav på återvinning av golvspill i sina projekt. Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är en ombyggnad på Helsingborgs sjukhus. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde.

KVM Norrköping och Daniel Johansson får bra feedback från sina kunder när de erbjuder projektspecifik återvinning

Redovisning av spill blir bingo för beställare

Genom målmedveten planering har golvföretaget KVM Norrköping sänkt sina CO2-utsläpp med 69 ton på ett år, från 90 ton 2019 till 21 ton 2020. Sedan i oktober 2019 klimatberäknar man alla sina offerter – och kan också genom projektspecifik uppföljning hjälpa sina kunder genom att ange det förväntade klimatavtrycket av varje beställares pvc-spill.

- Kretsloppsmärkning ger en unik spårbarhet. Vi vet precis vad som finns i konstruktionen, säger Per Andersson, Ljungby Golv.

Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster

- Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll. - Vi vet precis vad som finns i golvkonstruktionen från betong till slitskikt. Det blir lättare att klimatdeklarera, liksom att återvinna och återbruka.

Projektmärkt installationsspill från M2 Ytskikt på väg till återvinning

Kunder kräver projektredovisad återvinning

Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.

Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

En no-brainer att jobba med det här

I höstas beslutade både NCC och Peab att införa krav på golvåtervinning i sina projekt. En sak är att införa krav, men det viktiga är att det sedan även genomförs. Vi har intervjuat Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. - Vi har det inskrivet i våra avtal och det funkar bra.