Gå direkt till innehåll
KVM Norrköping och Daniel Johansson får bra feedback från sina kunder när de erbjuder projektspecifik återvinning
KVM Norrköping och Daniel Johansson får bra feedback från sina kunder när de erbjuder projektspecifik återvinning

Pressmeddelande -

Redovisning av spill blir bingo för beställare

För KVM i Norrköping är klimatarbete inte något som kan skjutas på framtiden. Genom målmedveten planering har företaget sänkt sina CO2-utsläpp med 69 ton på ett år, från 90 ton 2019 till 21 ton 2020. Sedan i oktober 2019 klimatberäknar man alla sina offerter – och kan också genom projektspecifik uppföljning ange det förväntade klimatavtrycket av varje beställares pvc-spill.

- Det är spännande, vi ligger i startgroparna och får bra feedback från kunderna. De blir glatt överraskade när vi kan redovisa exakt hur mycket spill som samlats in just från deras projekt, säger Daniel Johansson, vd och kalkylansvarig på KVM Norrköping.

Han nämner som konkret exempel en nyligen färdigställd entreprenad, omsorgsboendet Kvarteret Bergskvadraten med Skanska som beställare.

- Vi la in 4 500 kvadratmeter plastmatta från Forbo och återvann 1 037 kilo installationsspill. Formeln är sedan att multiplicera spillet med tre för att få fram CO2-vinsten. I det här specifika projektet minskade vi alltså CO2-belastningen med 3,1 ton.

- Riktigt häftigt blir det sedan när det visar sig att hela entreprenaden sparat in ett halvt ton CO2! Jag vet vilket klimatavtryck mina killar har per arbetstimme, och i anbudet till Skanska beräknade jag att vårt klimatavtryck skulle uppgå till 2 600 kilo CO2. Det innebär ett minskat utsläpp i hela projektet på 500 kilo CO2.

Uppföljningen på projektnivå innebär inget större merarbete för entreprenören. Beställarens spill läggs i egna säckar och får en unik projektreferens. Sedan transporteras säckarna till anläggningen för GBR Golvåtervinning i Ronneby, där spillet vägs och återvinns. Plastspillet blir så småningom till nya golv och ingår därmed i ett cirkulärt flöde istället för att brännas upp.

- Det är egentligen inte svårt. Det gäller bara att ha rutiner och inte tappa några trådar. Genom den projektspecifika uppföljningen så bidrar vi i allra högsta grad till beställarens hållbarhetsabete, säger Daniel Johansson. Det uppskattar kunderna idag, där de flesta behöver jobba rejält för att få ned sitt klimatavtryck per kvadratmeter.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Golvbranschen GBR är enrikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat medinformation, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö-och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksomGBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kontakter

Relaterat innehåll

Golvföretagen tjänar på att prioritera hållbarhetsfrågor, menar Evelina Strandfeldt på Ekenhuset.

Lönsamt med klimatkoll

- Det lönar sig för golvföretag att ha koll på hållbarhetsfrågor! Kunderna ställer ständigt högre krav på minskad klimatpåverkan, återvinning och dokumentation, säger Evelina Strandfeldt som är heltidsanställd KMA/Hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

​Golvbranschens system GBR Golvåtervinning har i många år visat goda resultat. Nu tar branschen ännu ett kliv framåt när NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv.

Ljungby Golv kan redan idag erbjuda sina kunder CO2-skuldberäknade installationer gällande ytskikt.

Golvföretag tar täten i klimatarbete

- Det vi gör idag kommer resten av byggbranschen tvingas göra i en nära framtid, säger Per Andersson, vd på Ljungby Golv. Golvbranschens företag har generellt varit tidigt ute med återvinning och kretsloppstänkande. Nu kan också vissa av golvföretagen som valt att bli auktoriserade göra klimatberäkningar, något som för stora delar av byggindustrin kommer att bli lag i januari 202

Klimatvision för Golvbranschen beslutad

Klimatvision för Golvbranschen beslutad

Golvbranschen, GBR, har vid sitt årsmöte beslutat att anta en ny Klimatvision. Beslutet innebär även att Golvbranschen, GBR, stödjer initiativet Fossilfritt Sverige och arbetar för att ha nettoutsläpp noll år 2045.
I enlighet med Riksdagens beslut om att följa Parisavtalet och att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, röstade Golvbranschens, GBR, vid sitt årsmöte i maj för en ny K

Nu ska allt golvmaterial bli klimatberäknat

Golvbranschen GBR har nu dragit i gång sitt projekt för att beräkna utsläppen i branschen. Projektet är en del i att uppfylla den klimatvision som stämman beslutade om 2020. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet kommer GBR att ta fram beräkningsunderlag och skapa en modell så att alla produktslag får korrekta och enhetliga siffror.

GBR Golvåtervinning slog rekord 2018 med 340 ton insamlat plastspill, som nu blir till nya plastgolv.

Nyhet: GBR Golvåtervinning erbjuder uppföljning på projektnivå

Under 2018 samlade svenska golventreprenörer in 340 ton plastspill, ett nytt återvinningsrekord. I november, årets bästa månad, tog golvbranschens återvinningssystem emot 45 ton rent installationsspill som återvinns till nya golv. Nu kan beställare också mäta hur cirkulärt deras projekt varit genom att spillet får en unik projektreferens.

Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

En no-brainer att jobba med det här

I höstas beslutade både NCC och Peab att införa krav på golvåtervinning i sina projekt. En sak är att införa krav, men det viktiga är att det sedan även genomförs. Vi har intervjuat Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. - Vi har det inskrivet i våra avtal och det funkar bra.