Gå direkt till innehåll
Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT
Jennie Fridolin, hållbarhetsexpert på NCC. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Nyhet -

En no-brainer att jobba med det här

I höstas beslutade både NCC och Peab att införa krav på golvåtervinning i sina projekt. En sak är att införa krav, men det viktiga är att det sedan även genomförs. Vi har undersökt hur det gått.

Återvinning av golv är en viktig del i branschens hållbarhetsarbete. Det handlar främst om det installationsspill som annars bara går till deponi, ungefär 10 procent av produktionen. I slutet på hösten kunde de stora byggföretagen NCC och Peab berätta att de infört krav på återvinning vid sina installationer av plastgolv.

Jennie Fridolin är Hållbarhetsspecialist på NCC och berättar hur det har gått för dem i arbetet.

Varför beslutade ni er för att införa detta krav?
- Vi har en klimatresa där vi till 2045 ska nå klimatneutralitet. Alla initiativ för mer cirkularitet är viktiga, särskilt de från GBR eftersom de omfattar hela branschen.

Hur har reaktionerna på införandet varit?
- Alla är positiva till system som fungerar. Vi har det inskrivet i våra avtal och det funkar bra.

    ...och hur har det gått?
    - Ännu ser vi inga stora kvantiteter, men våra golvläggare jobbar med det hela tiden.

    Tror du att ert införande av återvinning av installationsspill kommer påverka andra aktörer i branschen?
    - Det hoppas jag! Det är en no-brainer att jobba med det här. Vi bör främja system som alla kan använda, då får vi den riktiga effekten.

    GBR Golvåtervinning samlar installationsspill från plastgolv för återvinning. Varje år samlas nästan 400 ton spill och varje återvunnet kg plastspill motsvarar 2 kg i koldioxidbesparing.

    Relaterade länkar

    Kategorier

    Kontakter

    Relaterat innehåll

    KVM Norrköping och Daniel Johansson får bra feedback från sina kunder när de erbjuder projektspecifik återvinning

    Redovisning av spill blir bingo för beställare

    Genom målmedveten planering har golvföretaget KVM Norrköping sänkt sina CO2-utsläpp med 69 ton på ett år, från 90 ton 2019 till 21 ton 2020. Sedan i oktober 2019 klimatberäknar man alla sina offerter – och kan också genom projektspecifik uppföljning hjälpa sina kunder genom att ange det förväntade klimatavtrycket av varje beställares pvc-spill.

    Golvföretagen tjänar på att prioritera hållbarhetsfrågor, menar Evelina Strandfeldt på Ekenhuset.

    Lönsamt med klimatkoll

    - Det lönar sig för golvföretag att ha koll på hållbarhetsfrågor! Kunderna ställer ständigt högre krav på minskad klimatpåverkan, återvinning och dokumentation, säger Evelina Strandfeldt som är heltidsanställd KMA/Hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

    Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

    Golvåtervinning gemensamt krav från NCC och Peab

    ​Golvbranschens system GBR Golvåtervinning har i många år visat goda resultat. Nu tar branschen ännu ett kliv framåt när NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv.

    Ljungby Golv kan redan idag erbjuda sina kunder CO2-skuldberäknade installationer gällande ytskikt.

    Golvföretag tar täten i klimatarbete

    - Det vi gör idag kommer resten av byggbranschen tvingas göra i en nära framtid, säger Per Andersson, vd på Ljungby Golv. Golvbranschens företag har generellt varit tidigt ute med återvinning och kretsloppstänkande. Nu kan också vissa av golvföretagen som valt att bli auktoriserade göra klimatberäkningar, något som för stora delar av byggindustrin kommer att bli lag i januari 202