Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu ska allt golvmaterial bli klimatberäknat

Golvbranschen GBR har nu dragit i gång sitt projekt för att beräkna utsläppen i branschen. Projektet är en del i att uppfylla den klimatvision som stämman beslutade om 2020.

I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet kommer GBR att ta fram beräkningsunderlag och skapa en modell så att alla produktslag får korrekta och enhetliga siffror. Genom att få enhetliga beräkningsunderlag kan beställare på ett tydligt och tillförlitligt sätt se vilka utsläpp som ett visst materialval medför. Därmed kan också klimateffekten beräknas.

- Alla inser att vi behöver skapa en enhetlig modell för att beräkna utsläppen. Målet med projektet är att kunna presentera ett tillförlitligt mått på klimatgaser per golvinstallation, vilket hjälper våra kunder att göra smarta klimatval när det gäller golvmaterial och golvinstallationer. Därför gör vi också detta i samarbete med IVL som kvalitetssäkrar beräkningarna, säger Jenny Adnerfall som är projektansvarig på GBR.

Projektet är en del i Golvbranschens klimatvision som beslutades vid stämman förra året som innebär netto nollutsläpp av växthusgaser till år 2045. Arbetet leds av GBR:s Hållbarhetskommitté och genomförs i samarbete med representanter från branschens företag. Projektet kommer att pågå hela året och modellen ska enligt plan införas under 2022.

Ämnen

Kategorier


Golvbranschen GBR är enrikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat medinformation, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö-och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksomGBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kontakter

Relaterat innehåll

Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus, där beställaren ställt krav på återvinning av allt mattspill.

Återvinning i praktiken - Peab visar på cirkulära flöden

Byggföretaget Peab har liksom NCC infört krav på återvinning av golvspill i sina projekt. Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är en ombyggnad på Helsingborgs sjukhus. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde.

Golvföretagen tjänar på att prioritera hållbarhetsfrågor, menar Evelina Strandfeldt på Ekenhuset.

Lönsamt med klimatkoll

- Det lönar sig för golvföretag att ha koll på hållbarhetsfrågor! Kunderna ställer ständigt högre krav på minskad klimatpåverkan, återvinning och dokumentation, säger Evelina Strandfeldt som är heltidsanställd KMA/Hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

KVM Norrköping och Daniel Johansson får bra feedback från sina kunder när de erbjuder projektspecifik återvinning

Redovisning av spill blir bingo för beställare

Genom målmedveten planering har golvföretaget KVM Norrköping sänkt sina CO2-utsläpp med 69 ton på ett år, från 90 ton 2019 till 21 ton 2020. Sedan i oktober 2019 klimatberäknar man alla sina offerter – och kan också genom projektspecifik uppföljning hjälpa sina kunder genom att ange det förväntade klimatavtrycket av varje beställares pvc-spill.

- Kretsloppsmärkning ger en unik spårbarhet. Vi vet precis vad som finns i konstruktionen, säger Per Andersson, Ljungby Golv.

Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster

- Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll. - Vi vet precis vad som finns i golvkonstruktionen från betong till slitskikt. Det blir lättare att klimatdeklarera, liksom att återvinna och återbruka.

Projektmärkt installationsspill från M2 Ytskikt på väg till återvinning

Kunder kräver projektredovisad återvinning

Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.

Thomas Håkanson, VD Ekenhuset, om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.

Ekenhuset vill satsa mer på återbruk

Ett av landets ledande golv- och plattläggningsföretag är Ekenhuset. Vi fick ett samtal med Thomas Håkanson som är vd. Han berättar om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.