Pressmeddelande -
Varje spillbit räknas!
Återvinning av installationsspill från golv ger en mätbar besparing av koldioxidutsläpp, är kostnadsfri för beställaren och enkel att hantera för entreprenören. Golvbranschens Golvåtervinning är en viktig faktor för ökad hållbarhet i branschen. Och fler initiativ är på gång.
Förra året slog Golvbranschens Golvåtervinning rekord för åttonde året i rad. Branschen återvann 475 ton spill, en ökning med 39 ton från året innan. Många golvföretag är engagerade i att återvinna spillet som uppstår vid renskärning av plastmatta längs väggar, runt pelare och liknande.
- Även om entreprenören alltid försöker optimera användningen så räknar man med uppåt 10 procents spill för utskärningarna, säger Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen GBR.
- Generellt vill vi få till en cirkulär användning av de råvaror som vi redan tagit ut från naturen. Det som går till Golvbranschens Golvåtervinning är spill av nytt plastgolv, fritt från spackel och limrester, där vi har full koll på produktens innehåll. Det återanvänds sedan i nya produkter.
Trots att återvinningen alltså ökar för varje år så finns en betydligt större potential. Bara cirka 30 procent av det möjliga plastspillet återvinns. Eftersom ett enda återvunnet kilo plastspill minskar klimatbelastningen med drygt 2 kilo koldioxid är varje ökning ett rejält bidrag till den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Vi vill uppmärksamma beställare på att kräva golvåtervinning. Då kommer det in i handlingarna och kan inte ”glömmas” bort. Det är mycket positivt att stora byggaktörer som NCC och Peab ställer krav på återvinning och även på projektvis redovisning av installationsspillet. Vi hoppas att fler byggare följer deras exempel.
- Golvbranschens Golvåtervinning är verkligen win-win för alla, säger Jenny Adnerfall. Tjänsten är kostnadsfri för beställaren, golvleverantören står för logistikkostnaderna och entreprenören tar hand om sorteringen.
- Klimatbesparingen är dessutom mätbar. Man kan se exakt hur mycket koldioxid som sparats. Detta kommer de efterföljande leden - byggaren och fastighetsägaren - tillgodo i deras respektive klimatavtryck.
I branschen pågår också klimatinitiativ för andra golvmaterial än plast. Flera leverantörer arbetar aktivt med att utveckla golvmaterial som enklare ska kunna återvinnas, exempelvis med olika skikt som kan separeras och återvinnas, eller återbrukas var för sig. I dagsläget kan flera golvleverantörer ta tillbaka sina egna golv för återvinning och återanvändning. Det gäller främst löslagda golv som textilplattor och linoleum utan rester av lim och spackel.
Som ett led i att öka cirkulariteten generellt inom golvbranschen försöker man även gemensamt hitta bra sätt att återvinna utrivna, redan installerade golv. För återvinning och återbruk i större skala av dessa krävs dock ett nära samarbete med rivningsfirmor och fastighetsägare för information om när golven rivs ut, samt vilka ämnen materialet innehåller.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö-och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.