Gå direkt till innehåll
Lars Melin omvaldes till ordförande i Golvbranschen GBRs överstyrelse vid årets stämma i maj.
Lars Melin omvaldes till ordförande i Golvbranschen GBRs överstyrelse vid årets stämma i maj.

Nyhet -

Lars Melin omvald som ordförande i Golvbranschen GBR

- Att nu även branschens leverantörer kan bli godkända enligt konceptet Auktoriserat Golvföretag är en av de viktigaste sakerna som hänt under mina åtta år som ordförande, säger Lars Melin.

Han valdes till förtroendeposten som ordförande i GBRs överstyrelse samt dess verkställande utskott redan 2015, efter Olle Lind, och blev omvald vid årets stämma i maj.

- Leverantörer och entreprenörer jobbar nu med samma värdegrund och riktlinjer för miljö- och kvalitetsarbete. Kvaliteten i branschen ökar markant när hela värdekedjan håller ihop.

Golvbranschen GBR är ingen arbetsgivarpart utan ska ta tillvara de anslutna golvföretagens intressen, bidra till branschens utveckling och ett förbättrat tekniskt utförande.

- På den tekniska sidan har vi Tekniska Kommittén TK och deras olika arbetsgrupper inom byggkeramik, plast, tätskikt, avjämning och hållbarhet. De gör ett jättejobb med att utveckla och uppdatera riktlinjer, råd och rekommendationer. Här finns ett stort engagemang och en mångårig erfarenhet.

- Jag är mycket tacksam för det arbete som många lägger ned. Det skapar stabila riktlinjer för det dagliga jobbet ute i företagen. Generellt tycker jag att de anslutna företagen engagerar sig och bidrar med kunskap som är viktig för branschens vidare utveckling.

Den största uppgiften som golvbranschen, och därmed dess överstyrelse, har framför sig är den klimatfärdplan med målet nettonollutsläpp 2045 som antogs på förra årets stämma. Det första steget är nu avklarat i och med att man beräknat branschens utsläpp i dagsläget till 220 miljoner kilo koldioxid per år.

- Nu ska vi fortsätta och hitta åtgärder och lösningar som hjälper oss att nå målet. I teorin ligger golvbranschen långt framme men i praktiken finns det en del att jobba med. Golvbranschens golvåtervinning till exempel är ett bra system som kan utnyttjas mycket mer. Det kostar inget extra för företagen att samla in mer spill, men gör stor nytta för klimatet.

Lars Melin påminner gärna om att Sverige är ett avlångt land. Golvföretagen har olika förutsättningar beroende på geografiskt läge. I storstäderna har miljöarbetet en större tyngd hos beställare vid upphandlingar än det har i övriga Sverige, menar han.

- I Göteborg till exempel har jag hört att man på vissa projekt inte får leverera material om transporten inte sker med ellastbil. Ett sådant krav skulle aldrig fungera i Norrlands inland. Så man måste hela tiden anpassa sig till förutsättningarna.

Förutom en minskad klimatbelastning står även digitalisering högt upp på branschens dagordning. En ökad digitalisering är viktig för att hänga med. Här lyfter Lars Melin fram Golv- & Våtrumskontrollen som ett bra exempel. Verktyget har utvecklats med kunskap och omvärldsanalys av styrelsen och kompetenta medarbetare på Golvbranschens GBRs kansli.

- Det finns till exempel också idéer om att gå ut med tekniska råd i form av QR-koder. Det är ännu bara på diskussionsstadiet, men skulle kunna effektivisera golvföretagens vardag rejält.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Ett enda återvunnet kilo plastspill minskar klimatbelastningen med drygt 2 kilo koldioxid - ett rejält bidrag till ökad hållbarhet. Foto; Tarkett

Varje spillbit räknas!

Återvinning av installationsspill från plastgolv ger en mätbar besparing av koldioxidutsläpp, är kostnadsfri för beställaren och enkel att hantera för entreprenören. Golvbranschens Golvåtervinning är en viktig faktor för ökad hållbarhet i branschen. Och fler intressanta initiativ för återvinning och återbruk är på gång.

Auktorisationen är ett verktyg som också hjälper ledningen att förbättra prestation och effektivitet i företaget. Bild från en tidigare revision hos Welin & Co.

Auktorisation; från snack till verkstad

- Jag ser hur effektiviteten i företagen ökar mellan varje revision. Många gillar revisionen, den är som en regelbunden hälsoundersökning av verksamheten och hjälper ledningen att gå från snack till verkstad. Anders Karpesjö, extern revisor för GBRs kvalitetskoncept Auktoriserat Golvföretag, har välkomnat många nya företag in i auktorisationen och gjort en mängd förnyelserevisioner.