Gå direkt till innehåll
- TK-råden är rekommendationer, men betraktas ofta som branschpraxis vid till exempel juridiska tvister, säger Roger Hellstrand som är ordförande i Tekniska Kommittén TK.
- TK-råden är rekommendationer, men betraktas ofta som branschpraxis vid till exempel juridiska tvister, säger Roger Hellstrand som är ordförande i Tekniska Kommittén TK.

Nyhet -

Vad gör TK egentligen?

- Tekniska Kommittén är själva navet för tekniska frågor och teknisk problemlösning i Golvbranschen GBR, säger Roger Hellstrand. Han är teknisk produktchef på SIKA Sverige och har varit ledamot i Tekniska Kommittén, TK, sedan 1997. Från 2011 är han även TKs ordförande.

Kommittén ger ut TK-råd och informationsblad i en mängd frågor som kan handla om allt från läggningsteknik och branschstandarder till praktiska skötselråd för golv. Man samordnar också arbetsgrupperna inom Golvbranschen GBR såsom GAP, GAGG och GABY. Ledamöterna i TK kommer från både entreprenörs- och leverantörsledet.

Det har blivit en hel del TK-råd genom åren. Kommittén går igenom varje råd ungefär vart 3 – 4 år;

- TK-råden ska vara aktuella och relevanta. Några faller helt enkelt för åldersstrecket medan andra uppdateras. Ofta kommer det önskemål från entreprenörerna som vill ha klargöranden och uppdateringar i en viss fråga.

TK-råden är rekommendationer, men har med tiden blivit ett slags branschregler som definierar ett fackmässigt utförande av golvinstallationer.

- Vid juridiska tvister blir våra råd, som grundar sig på mångårig erfarenhet, ofta betraktade som branschpraxis eftersom domstolarna sällan har specifik kunskap om just golvbranschen.

Det finns ett stort intresse och engagemang i branschen för TKs arbete och vid GBRs förra årsstämma utvidgades antalet ledamöter i kommittén.

- Många har som jag suttit länge och det är förstås bra med erfarenhet, samtidigt som man blir lite fyrkantig. Därför är det positivt med de nya som kommer in nu – de tänker fritt och ser frågorna från andra vinklar.

TKs största projekt just nu är fukt- och betongstudier tillsammans med SBUF, Sveriges Byggindustriers Utvecklingsfond. Det ska ge en fast grund för rekommendationen om vilken RF-nivå som är acceptabel.

- Man ändrar inte regler vad gäller RF och torktider i en handvändning. Vi är en konservativ bransch som behöver mycket på fötterna innan vi ändrar en tidigare rekommendation. Vad gäller fukt och betong har vi ett stort ansvar för att branschen får rätt underlag och därmed kan fatta riktiga beslut i framtiden, säger Roger Hellstrand. Här återstår fler forskningsinsatser och praktiska studier innan vi kan börja fundera på nya rekommendationer i frågan.

Samtliga TK-råd finns här  (inlogg krävs). Ett antal särskilt efterfrågade TK-råd finns även på publika sidan

Läs mer om Tekniska Kommittén och det tekniska arbetet inom Golvbranschen, GBR.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Ledamöterna i nya arbetsgruppen GAL ska ta tag i branschens limfrågor. Fr vä Lars Wadenholt, Sika (ordf), Robert Andersson, Kiilto, Patrik Nordahl, GBR, Henrik Pettersson, Uzin (på skärm), Anders Brandell, Ardex och Thomas Davidsson, Bostik.

Ny arbetsgrupp för limfrågor

Golvbranschen lanserar nu en arbetsgrupp för den högaktuella frågan om lim. GAL, Golvbranschens arbetsgrupp för limfrågor, blir en brygga mellan golvavjämningsgruppen GAGG och de arbetsgrupper som hanterar ytmaterial. - Det är en viktig länk som saknats, eftersom frågorna om limmers funktion blir allt fler, säger den nyvalde ordföranden i gruppen Lars Wadenholt från SIKA.

Oscar Jäderlund är ordförande i GAGG, Golvbranschens arbetsgrupp för golvavjämning

Vad gör GAGG egentligen?

Oscar Jäderlund, kvalitets- och utvecklingschef på Combimix, är ordförande i GAGG. Det är ett forum inom GBR som behandlar tekniska frågor kring spackel- och avjämningsmassa. - Mitt intryck är att branschen ser positivt på våra slutsatser. Vi har en god systematik och ger ut väl underbyggda rekommendationer i golvavjämningsfrågor.

Vad gör GAP egentligen?

I GAP, Golvbranschens arbetsgrupp för plastmattor i våtutrymmen, sitter representanter med mångårig erfarenhet av branschen. Gruppen är en slags stödfunktion till GBR och GVK där man tar fram branschgemensamma rekommendationer och tekniska lösningar kring montering av plastmattor i våtrum.

Vad gör GABY egentligen?

Vad gör GABY egentligen?

GABY, Golvbranschens arbetsgrupp för byggkeramik, är ett forum där leverantörer och entreprenörer som jobbar med byggkeramik kan bolla olika frågor. Man kanske behöver hitta nya gemensamma lösningar eller utveckla och förtydliga befintliga regler. Arbetsgruppen utvecklar våtrumsarbeten med keramiska material och ger ut skötselråd och bedömningsgrunder.

Thomas Håkanson, VD Ekenhuset, om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.

Ekenhuset vill satsa mer på återbruk

Ett av landets ledande golv- och plattläggningsföretag är Ekenhuset. Vi fick ett samtal med Thomas Håkanson som är vd. Han berättar om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.

Anders Kirkelund, Kährs, är senaste tillskottet i Tekniska Kommittén. Han brinner för att utveckla, förädla och sedan ge tillbaka av det som naturen ger oss.

En internationell blick på golv

- Vare sig vi vill eller ej så påverkas vår bransch av vad som händer i Europa och övriga världen, säger Anders Kirkelund, global Technical and Certification Manager, Kährs. Här hoppas jag, som nybliven ledamot i Golvbranschens Tekniska Kommitté TK, kunna bidra med kunskap från de internationella kommittéer och standardiseringssammanhang jag deltar i och på så sätt vara med och utveckla branschen.

Anders Anderberg är nyvald ordförande i Golvbranschens Tekniska Kommitté, TK, som tar fram riktlinjer och råd för fackmässiga golvinstallationer.

TKs riktlinjer sätter standarden i golvbranschen

- Tekniska Kommittén är unik genom att samla golvbranschens entreprenörer och leverantörer i en grupp som skapar gemensamma spelregler, säger Anders Anderberg som nyligen valdes till ny ordförande i TK. Man tar fram riktlinjer och branschstandarder som tydligt visar vad som är ett fackmannamässigt utförande av golvinstallationer.