Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vad gör GAP egentligen?

Michael Persson, Area Manager Nordic Countries på Altro, är ledamot i GAP, Golvbranschens arbetsgrupp för plastmattor i våtutrymmen. Han kallar sig nybörjare trots sina fyra år som ledamot. Flera har 15 till 20 år i branschen och på så vis finns en stor expertis i gruppen.


- Vi är egentligen en stödfunktion till GBR och GVK där representanter för branschen delar med sig av mångårig erfarenhet och kunskap. Gruppen tar fram branschgemensamma rekommendationer och tekniska lösningar kring montering av plastmattor men på egen hand kan vi inte ändra några regler.

- Det råder en skön professionell stämning i GAP, folk är öppna för nya lösningar och idéer. Exempel på saker vi jobbar med är dels att utveckla metoder som gör att montören får så goda förutsättningar som möjligt att göra ett bra jobb, dels att ta fram riktlinjer för hur man sköter plastmattor för bästa funktion och livslängd.

Arbetsgruppen får kontinuerligt in synpunkter och tekniska problem kring montering av plastmattor i våtrum.

- Man kan inte bara ändra utan måste testa, utvärdera och ibland testa igen för att finna lösningar. Ibland förordar vi ändringar för vissa moment. Till exempel jobbade gruppen mycket med den nya branschregeln kring tätning av väggmatta vid rörgenomföring. I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021 ska nu tätning göras med butylband mot rör. Det är en ny och säkrare tätningsmetod som vi i gruppen är nöjda med.

- Utmaningen är sedan att sprida lösningarna och nå ut till dem som ska göra det faktiska jobbet… Jag skulle verkligen rekommendera alla som driver golvföretag att då och då gå in och titta på branschregler och monteringsanvisningar. Branschen utvecklas hela tiden och man behöver hålla sig uppdaterad.

- Vi i GAP är experter, ja faktiskt riktiga nördar, inom vårt område och när vi skapar och når ut med bra lösningar leder det till att montören kan göra ett bättre jobb. Då blir kunden nöjd, och det är ju det egentliga syftet med vårt jobb!

Relaterade länkar

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll

Ledamöterna i nya arbetsgruppen GAL ska ta tag i branschens limfrågor. Fr vä Lars Wadenholt, Sika (ordf), Robert Andersson, Kiilto, Patrik Nordahl, GBR, Henrik Pettersson, Uzin (på skärm), Anders Brandell, Ardex och Thomas Davidsson, Bostik.

Ny arbetsgrupp för limfrågor

Golvbranschen lanserar nu en arbetsgrupp för den högaktuella frågan om lim. GAL, Golvbranschens arbetsgrupp för limfrågor, blir en brygga mellan golvavjämningsgruppen GAGG och de arbetsgrupper som hanterar ytmaterial. - Det är en viktig länk som saknats, eftersom frågorna om limmers funktion blir allt fler, säger den nyvalde ordföranden i gruppen Lars Wadenholt från SIKA.

Vad gör GABY egentligen?

Vad gör GABY egentligen?

GABY, Golvbranschens arbetsgrupp för byggkeramik, är ett forum där leverantörer och entreprenörer som jobbar med byggkeramik kan bolla olika frågor. Man kanske behöver hitta nya gemensamma lösningar eller utveckla och förtydliga befintliga regler. Arbetsgruppen utvecklar våtrumsarbeten med keramiska material och ger ut skötselråd och bedömningsgrunder.

- TK-råden är rekommendationer, men betraktas ofta som branschpraxis vid till exempel juridiska tvister, säger Roger Hellstrand som är ordförande i Tekniska Kommittén TK.

Vad gör TK egentligen?

- Tekniska Kommittén är själva navet för tekniska frågor och teknisk problemlösning i Golvbranschen GBR, säger Roger Hellstrand,TKs ordförande. Kommittén ger ut TK-råd och informationsblad i en mängd frågor som kan handla om allt från läggningsteknik och branschstandarder till praktiska skötselråd för golv. Ledamöterna kommer från både entreprenörs- och leverantörsledet.

Oscar Jäderlund är ordförande i GAGG, Golvbranschens arbetsgrupp för golvavjämning

Vad gör GAGG egentligen?

Oscar Jäderlund, kvalitets- och utvecklingschef på Combimix, är ordförande i GAGG. Det är ett forum inom GBR som behandlar tekniska frågor kring spackel- och avjämningsmassa. - Mitt intryck är att branschen ser positivt på våra slutsatser. Vi har en god systematik och ger ut väl underbyggda rekommendationer i golvavjämningsfrågor.

Anders Kirkelund, Kährs, är senaste tillskottet i Tekniska Kommittén. Han brinner för att utveckla, förädla och sedan ge tillbaka av det som naturen ger oss.

En internationell blick på golv

- Vare sig vi vill eller ej så påverkas vår bransch av vad som händer i Europa och övriga världen, säger Anders Kirkelund, global Technical and Certification Manager, Kährs. Här hoppas jag, som nybliven ledamot i Golvbranschens Tekniska Kommitté TK, kunna bidra med kunskap från de internationella kommittéer och standardiseringssammanhang jag deltar i och på så sätt vara med och utveckla branschen.