Gå direkt till innehåll
2021 blev ett rekordår för Golvbranschens återvinning. Hela 436 ton spill samlades in.
2021 blev ett rekordår för Golvbranschens återvinning. Hela 436 ton spill samlades in.

Pressmeddelande -

Återvinning av golv ökade till 436 ton

Golvbranschens initiativ för golvåtervinning har gett nytt rekordresultat. Hela 436 ton spill samlades in 2021. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.

Vid installation av plastgolv kan det bli så mycket som upp till 10 procent spill i form av restbitar. GBR Golvåtervinning gör att spillet kan återvinnas på ett bra sätt. Installationsspillet samlas ihop och hämtas upp via ”Grön retur”-lastbilar. Det mesta av spillet mals sedan ned till granulat och blir till nya golv. 

- Golvåtervinningen slog nytt rekord 2021 och det är självklart väldigt positivt. Det är 436 ton Pvc-material som skulle ha slängts, men som nu i stället kan återanvändas och bli till nya golv, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen GBR.

    Varje återvunnet kg plastspill motsvarar 2 kg i koldioxidbesparing, vilket ger en total koldioxidbesparing på 872 ton koldioxid 2021.

    Läs mer om GBR Golvåtervinning och hur material samlas in på https://www.golvbranschen.se/miljo-hallbarhet/golvatervinning/

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö-och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

    Kontakter

    Relaterat innehåll

    Projektmärkt installationsspill från M2 Ytskikt på väg till återvinning

    Kunder kräver projektredovisad återvinning

    Under förra året nådde Golvbranschens återvinning av golvspill rekordresultat. 436 ton spill samlades in. M2 Ytskikt i Uppsala är ett av företagen som bidragit till ökad hållbarhet i golvbranschen. De har dessutom tagit till sig möjligheten att ge det insamlade spillet projektspecifik märkning. På så sätt kan beställaren mäta exakt hur cirkulärt deras projekt varit.

    Thomas Håkanson, VD Ekenhuset, om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.

    Ekenhuset vill satsa mer på återbruk

    Ett av landets ledande golv- och plattläggningsföretag är Ekenhuset. Vi fick ett samtal med Thomas Håkanson som är vd. Han berättar om företagets fokus på att minska klimatpåverkan från sina fordon och målet att återbruka mer material.