Nyhet -
BBM i Karlstad ser till arbetsmiljön vid produktval
Ett av landets största golv- och plattsättningsföretag är BBM i Karlstad. Vi fick ett samtal med Tomas Larsson som är vd. Han berättar om hur de jobbar med kvalitet och vikten av att säkerställa både ett hållbarhets- och arbetsmiljöperspektiv vid produktinköp.
Hur jobbar ni med kvalitet och kvalitetsgarantier gentemot kund?
Våra kunder är underentreprenörer, byggföretag och offentliga beställare. Vi utgår ifrån branschreglerna som beskriver vad vi ska göra och det ger även garantitider. Förutom det har vi kvalitetssystem med checklistor i projekten. Som medlemmar i Golvbranschen så använder vi oss även av GVKs regler när vi arbetar med våtrum.
Hur plockar ni upp nya och bättre lösningar?
Vi lyssnar mycket till Golvbranschen GBR och dess tekniska kommitté för rekommendationer, men vi hittar även nya lösningar internt och ihop med våra leverantörer. Vi följer även olika trender som kommer och håller oss uppdaterade på nya materialslag och förbättringar.
På vilket sätt får branschens regler och rekommendationer genomslag?
De får ett bra genomslag. Det fina med GBR är att det är av entreprenörer och leverantörer och för oss är det viktigt att göra alla bitar ihop med leverantören, eftersom material och läggning hör ihop. I samråd med beställaren så bestämmer vi vilken typ av material man ska arbeta med och vad som är ekonomiskt och miljömässigt försvarbart.
Hur jobbar ni med hållbarhet? Ex återvinning, materialval?
Vi är en del av GBR Golvåtervinning som vi har arbetat med länge. På byggen finns det också krav som ska följas, exempelvis Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Svanens Husproduktportal. När vi gör inköp tittar vi inte bara på hållbarhetsaspekten, utan det är väldigt viktigt att materialen är bra ur ett arbetsmiljöperspektiv också. Golvkedjan, som vi en del av, innebär att vi kan klimatberäkna våra koldioxidutsläpp och på sikt även få ett resultat av klimatpåverkan för varje utfört arbete.
Kan du berätta vad som är er största utmaning idag?
Just nu är det leveranserna. Tillgången på material är ett bekymmer, vilket har bidragit till en prishöjning. Om alla höjer priserna för mycket blir det till slut för dyrt för att bygga. Vi räknar ofta på jobb som ligger långt fram i tiden och då är det svårt att veta hur materialkostnaderna kommer att utvecklas. Sen är rekryteringen såklart en stor utmaning, samt konkurrens från oseriösa aktörer.